Blåvita Matchtröjor.
Hur är årets matchtröja konstruerad? Vilka material består den av? Hur mycket väger den, och vad säger designern Daniel Ekelund om tröjan? Och hur har det sett ut historiskt? Vilka material och vilka tekniker användes förr? Häng med på en lätt nördig genomgång av årets- och svunna tiders matchtröjor.
Femte av sex säsonger med Craft
Säsongen 2024 blir den femte säsongen där Craft levererar matchtröjor till IFK Göteborg. Avtalet mellan Craft signerades 2020 och löper över säsongen 2025. En kul detalj är att 2024 var första året med randiga ärmar sedan 1999, och i år fortsätter Craft slå in på nya vägar med randiga ärmar i raglanmodell. Jag fick ett snack med designern Daniel Ekelund om årets tröjor och favoriter genom tiderna.
Mannen bakom årets blåvita tröja är Daniel Ekelund, designer på Craft Sportswear och han är precis som jag en passionerad tröjnörd. När han får beskriva sitt intresse för matchtröjor är det med orden som följer…
Min relation till tröjor är både livslång och orimlig… på gränsen till det maniska. Som barn åkte vi ofta utomlands och jag köpte fejktröjor på stränderna. Sen har det bara fortsatt :-)
Årets tröja blir den andra Daniel designat för IFK Göteborg sedan han började på Craft hösten 2021, och det som sticker ut med årets version är ärmarna. Dels är de fortsatt randiga som jag verkligen gillar, och dels är de i en raglan-modell. Och att kombinera den konstruktionen med ränder är första gången det sker för IFK Göteborg.
Daniel säger själv att det fanns en del utmaningar när de började skissa på denna typ av tröjmodell. Det blir alltid ett pussel när man arbetar med ränder och deras disponering och placering.
Om det blir stopp från föreningen? I det fallet hade vi fått hitta alternativa lösningar, se framåt och eventuellt byta riktning. Samtidigt fanns något spännande i att detta är den första IFK-tröjan med den här konstruktionen och randiga armar, förklarar Daniel.
När vi pratar om inspiration kommer stadgarna in som en del i processen för Daniel.
-Främst kommer min inspiration från historia. Det finns så mycket att titta tillbaka på och inspireras av. Och vi får väl se vad framtiden har att ge, säger Daniel lite kryptiskt. Sedan får jag mycket inspiration från populärkultur, musik och mode. Men som bas vilar alltid stadgarna eller de riktlinjer som guidar mig rätt i processen, och speciellt i IFK Göteborgs fall där det är tydligt angivet hur en tröja ska utformas.
Ett modigt steg framåt
Jag tycker personligen årets tröja är ett modigt steg framåt. Ärmarnas konstruktion som utmanar det klassiska, valet att gå med vit krage och vita muddar som ger tröjan ett mycket ljusare intryck jämfört med tidigare säsonger med Craft.
Daniel vill själv lyfta fram att det är ett produktionsteam som består av personer inom olika fält som ligger bakom tröjan och hela kollektionen runt den.
-Jag för ofta talan för hela processen, men vi är ett dedikerat team bakom detta från Craft som jobbar tillsammans med IFK Göteborg. Kudos till hela teamet!
Här nedanför kommer en genomgång av årets tröja i bilder, men också en historisk genomgång av ett antal utvalda tröjor för lite mer kontext. Hur såg materialet i klubbmärket ut 1983? Hur mycket vägde Stefan Petterssons tröja i Champions League och hur ser ett Jaquardvävt tyg ut?
Daniel Ekelund
Ålder: 35
Bor: Dalsjöfors
Gör: Designer Craft Sportswear
Favoritlag: Arsenal
Förebild inom design: Angelo Trofa
Tre vackraste tröjorna:
Italien 2000 (Kappa)
Nigeria (bara att välja bland allt de gjort med både Nike & Adidas).
England 1980 (Admiral).
Hemmatröja 2024




Klubbmärket
Sedan Craft tog över har klubbmärket ökat i storlek på matchtröjorna. Det är 84 mm högt och i ett silikonmaterial som ligger ovanpå ett blått satintyg. Det ger klubbmärket en vacker lyster och samtidigt en följsamhet.
Nedan kan ni se jämförelser mot tidigare år, och under 80- och början av 90-talet var klubbmärket oftast bara 50 mm högt på tröjorna innan Reebok kom in i bilden och ökade till ett 65 mm högt klubbmärke.






Visste du att..
Mellan 1981 och 1996 användes ett i stort sett identiskt klubbmärke på IFK Göteborgs tröjor. Det lite “bubbliga” klubbmärket gjordes i en teknik som Sportjohan kallade Dimension Weld och användes alltså på tröjor från både Adidas och Asics. När Reebok klev in som ny leverantör bytte man till ett vävt klubbmärke som syddes fast.
Den röda tröjan från 1993 i nedre högra hörnet har ett klubbmärke som är screentryckt, en teknik som också ofta användes för sponsortryck under 70- och 80-talet.
Material
Årets tröjor är tillverkar i återvunnen polyester, och ärmarna har ett lättare meshtyg för att hålla vikten nere samtidigt som tröjan ska andas så effektivt som möjligt.
Tröjan och tyget känns både lätt och slitstarkt, och det som får vikten att dra iväg något är alla applikationer i form av namn, nummer och sponsortryck.
Med alla detaljer väger tröjan in på 192 gram.
Detaljer 2024
Både i kragen och i muddarna på ärmarna är det infärgade gula tygdetaljer som ger tröjan kontrast och ett mer arbetat intryck. På bilden ser ni också meshtyget på ärmen och patchen i silikon och satin från Allsvenskans Huvudsponsor Unibet.
Kamratskap
Uppe i nacken sitter ett märke som representerar kamratskap. Märket är i silikon ovanpå en bas i satintyg som ger en fin 3D-känsla och som även adderar lyster.
En tillbakablick
Att ge en historisk kontext tycker jag är kul och intressant. Hur tillverkades tröjorna förr, vad vägde de och vilka tekniker användes?
Här nedan kommer ett urval av tröjor från år som passerat.
En skönhet med över 40 år på nacken
Hemma 1983
Matchanvänd tröja från säsongen 1983 av spelaren Thomas “Dunder” Karlsson från Mellerud. Underbart, mjukt och ganska tjockt tyg med stora påsydda plattor där sponsorer och nummer är screentryckta i vitt.
De tre vita Adidasränderna på ärmarna samt de blå och vita ränderna i tröjan är vävda. En teknik som på senare tröjor gick över till att man sublimerade in de blå detaljerna på ett vitt tyg.
Tillverkare: Sportjohan på licens av Adidas
Vikt: 222 gram




Hemma 1993
Sista säsongen med Adidas innan Asics klev in som leverantör. Härligt tjock kvalitet i tyget som har en touch av fleece i känslan. Måste varit fruktansvärt varm att spela i?! Som så många gånger tidigare tillverkades tröjorna av Sportjohan i Olsfors under licens från Adidas. Fullt ut sublimerad design.
Tillverkare: Sportjohan på licens av Adidas
Vikt: 169 gram


Borta 1993
En vacker långärmad tröja, matchanvänd av Stefan Rehn säsongen 1993. Tyget skimrar i röda nyanser tack vare det Jaquardvävda mönstret i tröjan. Spelarnummer, klubbmärke och sponsorer är screentryckta och har med tiden spruckit något. Notera gärna att den gamla sponsorn Folksam från 1991 är ersatt med Volvo.
Tillverkare: Adidas
Vikt: 267 gram


Försäsong 1994-95
Den lättaste och enklast konstruerade tröjan i min samling. Användes under försäsongsmatcher 1994 och 1995 och såldes även som replica med nummer 9 på ryggen.
Hela tröjans design är sublimerad förutom Asics-logo och klubbmärke.
Tillverkare: Sportjohan på licens av Asics
Vikt: 146 gram


Hemma 1994-95
Player Issue-version av hemmatröjan som användes säsongerna 1994 och 1995. Modellen användes även 1996 men hade då spelarnamn på ryggen.
Fullt ut sublimerad design och krage som var väldigt vanligt på 90-talet. Påsydd Asics-logo.
Tillverkare: Sportjohan på licens av Asics
Vikt: 245 gram


Champions League borta 96/97
Asics oerhört klassiska Sampdoria-design som IFK Göteborg bar under säsongerna 1994-96. Här i Champions League-utförande i XXL(!) som bars av Stefan Pettersson.
Fullt ut sublimerad design. Påsydd Asics-logo och ett något större klubbmärke centralt placerat på bröstet. Champions League-patch är även den sublimerad på ärmen.
Tillverkare: Sportjohan på licens av Asics
Vikt: 270 gram


Champions League Hemma 1997/98
När Reebok klev in som leverantör ändrade de IFK Göteborgs klubbmärke. Från att ha varit i stort sett identiskt mellan 1981 till 1986 skiftade det både i färg och material på matchtröjorna. “IFK” ändrades från blått till gult/guld. Reeboks logo hade röda detaljer på matchtröjorna denna första säsong, och all reklam och spelardetaljer sublimerades in i tyget.
Denna tröja är matchförberedd inför kvalet till Champions League säsongen 1997/98.
Tillverkare: Sportjohan på licens av Reebok
Vikt: 270 gram


Hemma 1998
Matchförberedd tröja för Andreas Hermansson som inför säsongen 1998 bytte nummer från 24 till 6. Namnet på tröjan är övertryckt då den gick ner för att användas av reservlaget. Långärmad skönhet i tyg med en våffelstruktur som skiljde sig mot det tyget som användes i replica-tröjor. Med Reebok kom också fler detaljer i på matchtröjorna, så som denna påsydda “jock tag” i tröjans nederkant.
Spelarnummer och namn är screentryckta på tröjan, som i övrigt har en sublimerad design.
Tillverkare: Sportjohan på licens av Reebok
Vikt: 260 gram


Borta 2021
Matchanvänd tröja från säsongen 2021 i fantastiskt fin design inspirerad av bortatröjorna från 1994-96. En oerhört välsydd tröja med fina materialval och detaljer i krage och muddar. Alla sponsorer, namn och nummer är transfertryckta.
Tillverkare: Craft Sportswear
Vikt: 157 gram
Hur mycket väger tröjorna?
Mycket av fokus på tröjor är på vikt och prestanda. Men hur står sig dagens matchtröjor i ett historiskt perspektiv? 2024 års matchtröja placerar sig på fjärde plats i min lilla jämförelse och blir faktiskt slagen av tröjorna från både 1993 och 1994. De gamla tröjorna vinner väldigt mycket på att ha en sublimerad design där spelarnummer och sponsorer ligger tryckta direkt in i tyget. Alla dagens sponsorer och detaljer är tryckta med transfer som givetvis adderar vikt till tröjan.